Knie.nl

Alles over de knie

Knie.nl

Slijmbeursontsteking knie

Slijmbeurzen zijn een soort stootkussentjes op de uiteinden van botdelen. Ze zien eruit als hele platte ballonnen waar een soort smeermiddel inzit. Ook op het kniegewricht zitten slijmbeurzen. De slijmbeurs die meestal ontstoken raakt, is de slijmbeurs die direct voor de knieschijf zit. Dit is de slijmbeurs waar je op zit als je op knieën zit.

Door het (herhaaldelijk) stoten van de knie of door langdurig op de knieën te zitten, kan deze slijmbeurs ontstoken raken. Je ziet het dan ook vaak bij beroepen waarbij iemand veel op zijn knieën zit. Ook sommige sporters zijn gevoeliger voor een slijmbeursontsteking in de knie, als ze vaak op hun knieën vallen. Soms is ook één harde klap op de knie genoeg voor een slijmbeursontsteking.

De belangrijkste klacht is pijn bij druk op de knie. De slijmbeurs zwelt op en kan soms rood worden en warm aanvoelen. Ook het lopen gaat moeilijker.

Behandeling slijmbeursontsteking in de knie

pijnlijke knieDe beste behandeling van een slijmbeursontsteking is rust. Het is dus verstandig om niet op de knieën te zitten of op een andere manier druk op de knieën uit te oefenen als iemand een slijmbeursontsteking heeft. Ook het buigen en strekken van de knie wordt afgeraden, zolang het nog niet genezen is.

Pijn kan bestreden worden met pijnstillers. Paracetamol kan volgens de bijsluiter gebruikt worden. Pijnstillers met een ontstekingsremmende medicijnen worden niet per sé aangeraden, omdat het onduidelijk is of die ook tegen een slijmbeursontsteking werken.

Als er sprake is van een bacteriële infectie – dan is er meestal sprake van koorts en van roodheid op de plek van de ontsteking – dan kan de huisarts antibiotica voorschrijven om de bacterie te bestrijden.

Een operatie is meestal niet nodig. De arts kan bij aanhoudende klachten de slijmbeurs aanprikken en het vocht eruit zuigen. Ook kunnen corticosteroïden in de slijmbeurs worden ingespoten om de ontsteking en de zwelling tegen te gaan. Bij ernstige klachten kan de slijmbeurs worden verwijderd.