Knie.nl

Alles over de knie

Knie.nl

3D printer

‘Maatwerk betekent verder kijken dan de knie van een patiënt met een boltumor’

8 februari 2018

De titel van de oratie van hoogleraar Oncologische orthopedie Sander Dijkstra is ‘Maatwerk’. Daarmee doelt hij niet alleen op 3D-geprinte protheses op maat, maar ook op het bieden van gepersonaliseerde zorg voor de sociale impact die bot- en wekedelenkanker heeft op een patiënt. Dijkstra oreerde op 2 februari.

Het zijn vaak jonge patiënten die Dijkstra behandelt voor bottumoren en tumoren aan de weke delen. “Ik ben er trots op dat we inmiddels de zorg voor deze patiënten heel goed hebben geregeld in Nederland en het LUMC. Zo hebben we de tijd die een patiënt moet wachten op een uitslag kunnen halveren van twaalf naar zes werkdagen. Dat is cruciaal, want juist in die periode waarin patiënten leven tussen hoop en vrees telt elke seconde.”

CT-scanner in de operatiekamer

Als de diagnose is gesteld volgt chemotherapie en een operatie om de tumor te verwijderen. Samen met de industrie en collega’s van de TU Delft ontwikkelt Dijkstra manieren om dat laatste steeds nauwkeuriger te doen. “Het draait allemaal om de balans tussen het verwijderen van zoveel mogelijk van de tumor en zo weinig mogelijk gezond weefsel. Sinds twee jaar hebben we in het LUMC een CT-scanner in de operatiekamer die is gekoppeld aan een navigatiecomputer. Zo kunnen we heel precies bottumoren verwijderen en de tumorprothese plaatsen. En in de toekomst kunnen we met fluorescentie zelf tumorcellen in omliggend weefsel laten oplichten.”

Wereld van de 3D-printer

Een tweede project van Dijkstra draait om een 3D-geprinte prothese. Botsarcoom zit bij veel patiënten vlak boven de knie. “Vroeger moesten we de knie helaas vaak verwijderen en vervangen met een prothese, maar gelukkig leven we nu in de wereld van de 3D-printer”, aldus Dijkstra. Met die printer kan hij heel precies een prothese maken die exact op zelfs een klein resterend stukje bovenbeen past. “We zijn deze technieken aan het opstarten, maar we hopen dat we zo veel knieën kunnen sparen.”

Sociale impact van ziek zijn

Met die gespaarde knie hoopt Dijkstra niet alleen de beenfunctie van de patiënt te verbeteren, maar ook winst te behalen op andere vlakken van diens leven. “Als dokters zijn we vaak geneigd om te denken ‘de knie doet het weer, dus de patiënt is in orde’, maar het is ook heel belangrijk om oog te hebben voor de sociale impact van chronisch ziek zijn. Juist met jonge patiënten praat ik over hun verwachtingen en wensen wat betreft seksualiteit, eventuele kinderwens en carrièreperspectief. In het LUMC is een speciaal AYA-team opgericht om deze patiënten te ondersteunen. Ook dat is maatwerk.”

Bron: persbericht LUMC