Knie.nl

Alles over de knie

Knie.nl

Knieblessures

Knieblessures door sporten

Een aantal soorten knieletsel ontstaan door het sporten; knieblessures. We bespreken de volgende knieblessures, klik op een blessure om hier verder over te lezen:

Warming-up en cooling-down

Sporten is gezond, maar zorg wel voor een goede warming-up en cooling-down.

Aan sport kan veel plezier beleefd worden: gezellig met vrienden samen zijn, lekker rennen en springen én het is gezond.
Sporten is zeker gezond. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande tien gezonde redenen om te gaan sporten. Sporten leidt namelijk tot:

 1. Betere weerstand
 2. Goede nachtrust
 3. Minder kans op hart- en vaatziekten
 4. Gezonde stoelgang
 5. Betere conditie
 6. Snellere stofwisseling
 7. Krachtige spieren
 8. Sterke botten
 9. Vrolijk humeur
 10. Minder stress

Sportblessures

Helaas leidt sporten soms ook tot blessures. De meest voorkomende acute blessures zijn een kneuzing of verstuiking van de:

 1. enkel (22% van alle acute blessures)
 2. knie (15%)
 3. borstkas, rug of buik (10%)
 4. hand of vingers (7%)
 5. schouder of pols (6%)

Warming upEen goede warming-up is belangrijk. Koude spieren zijn namelijk kwetsbaarder voor blessures dan warme. Ook verlopen sommige processen in het lichaam die voor het sporten belangrijk zijn, beter als het lichaam wat warmer is. De beste manier van opwarmen is om langzaam te beginnen en het tempo gedurende 15 à 20 minuten op te voeren tot het niveau waarop je wilt sporten. Rekken en strekken met koude spieren heeft ook minder effect dan met warme spieren.

De cooling-down is ook belangrijk. Deze is nodig om het lichaam na het sporten weer op de gebruikelijke temperatuur te krijgen. Door ongeveer 15 minuten (licht) te blijven bewegen na het sporten, blijven de spieren een goede doorbloeding houden. Gedurende dit kwartier worden er niet of nauwelijks nieuwe afvalstoffen aangemaakt, maar worden alle tijdens het sporten opgebouwde afvalstoffen wel afgevoerd. Hier is de goede doorbloeding voor nodig. Tijdens het sporten worden de spieren korter. Door het rekken of stretchen tijdens de cooling-down, worden de spieren weer langer gemaakt. Houdt een ledemaat telkens 15 seconden gerekt of gestretched en let hierbij op dat je niet door je pijngrens heengaat. Na een goede cooling-down onder de douche en je voelt je als herboren. Overigens moet je niet meer zweten na het douchen, anders is de cooling-down te kort geweest.

Tot slot de meest risicovolle sporten. Onderstaand het aantal blessures per 1.000 uur sportbeoefening:

 1. Skiën    10,1
 2. Zaalvoetbal    6,3
 3. Basketbal    3,3
 4. Karate    2,6
 5. Volleybal    2,4
 6. Hockey    2,1
 7. Schaatsen    2,1
 8. Voetbal    2,0
 9. Turnen    1,6
 10. Zwemmen    0,6
 11. Buitentennis    0,5