Knie.nl

Alles over de knie

Knie.nl

Gebroken Knieschijf

Dit onderwerp bevat 13 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Redactieraad 7 maanden, 1 week geleden.

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)

Zoek in de antwoorden van dit topic

 • Auteur
  Berichten
 • #649

  Maarten

  Een vraag is dit niet. Het is meer een algemene reactie
  Op vrijdag 13 april brak ik, een vrij lange zestiger, mijn knieschijf bij een val van de fiets. Nu is het twee maanden later en vind ik dat ik voldoende hersteld ben om mijn ervaringen te melden. Dat doe ik omdat ik heb gemerkt dat op internet vooral rampzalige verhalen te vinden zijn, waaraan je weinig houvast hebt als je wilt weten wat je ongeveer kunt verwachten als de genezing redelijk voorspoedig verloopt. Tegelijk is het natuurlijk zo dat geen twee ongelukken hetzelfde zijn en dat iedereen op een andere manier reageert. De een heeft meer moeite met pijn dan de ander en als je jonger bent genees je sneller terwijl je tegelijk misschien minder geduldig bent.
  Ik werd meteen de volgende morgen geopereerd. Op de röntgenfoto was te zien dat mijn rechterknieschijf grofweg in twee stukken was gebroken en dat het onderste stuk was verbrijzeld. Wat je op zo”n foto niet ziet is dat in de weefsels daaromheen ook een behoorlijke ravage was ontstaan. Het geluk bij het ongeluk was dat het gewricht daarachter, de ”half pipe” bovenaan het scheenbeen en de onderkant van het dijbeen, de kruisbanden en andere pezen niet waren beschadigd. De knieschijf had uitstekend als kreukelzone gewerkt.
  Dat betekende dat ik niet in het gips hoefde en dat ik, al was het dan met een spalk of brace, direct na de operatie weer kon staan en lopen met krukken. Dat is heel prettig, want doordat je spieren belast blijven ze op sterkte. Onbelaste spieren gaan heel snel achteruit, echt in uren. Dat is het nadeel van een gipsverband, al is dat in andere gevallen toch onvermijdelijk. In mijn geval werd het bovenste stuk knieschijf met metaaldraden aan de top van mijn scheenbeen vastgezet. Voor de liefhebbers: een ”cerclage” volgens de methode van McLaughlin.
  Een dag na de operatie kon ik naar huis, dwars op de achterbank van de auto, met een afneembare spalk om mijn been. En van toe af begon het eigenaardige proces van heling, de eerste weken geholpen door pijnstillers. Nu slik ik ze nog af en toe.
  Je moet voor allerlei alledaagse handelingen andere oplossingen vinden. Een urinaal bij je bed is handig, want je gaat ”s nachts niet snel even naar de WC. Je moet die spalk omgespen voor je uit bed bent, opstaan met een stijve poot is ff wenne, en lopen met krukken in kleine ruimtes is onhandig. Op een WC gaan zitten met een spalk is een gedoe. De deur kan niet dicht.
  Sommige dingen kun je niet alleen. Mijn vrouw moest mijn sokken aandoen, maar dat kon niet altijd. Dus vond ik uit dat je dat met een waterpomptang kunt doen (sok om de handgrepen, opensperren door de bek van de tang open te duwen, etc.) Zo”n krampachtig slimmigheidje is ook tijdelijk. Een week na de uitvinding kon ik zonder.
  De eerste nacht thuis ontdekte ik dat er vier soorten pijngevoel om voorrang strijden (en die zijn nog niet weg al nemen ze wel geleidelijk en bij vlagen af – ik speelde zelfs met de gedachte een boek te schrijven over mijn zere knie). Pijnervaringen zullen verschillen, want, zoals ik al zei, geen twee verwondingen zijn hetzelfde. Van buiten naar binnen: de huid (bij mij gedeeltelijk gevoelloos geworden) schrijnt. In het begin was dat de wond, maar later, toen alles dicht was, bleven mijn vel en het litteken gevoelig, zonder duidelijke oorzaak. De huidzenuwen ter plekke maken zich zogezegd onnodig druk. Ik voelde steeds bij elke stap mijn broek erlangs schuren en dat ”overstemde” de meer inwendige pijnen, lastig bij opnieuw leren lopen. Een paar dagen geleden kwam ik er ook achter dat het deels komt doordat de huid rond de knie is gaan lubberen, omdat hij is uitgerekt door de zwelling. Ongeveer twee weken geleden ben ik begonnen mijn knie lekker weldadig in te smeren met massageolie. Ik heb de indruk dat de gevoeligheid afneemt, al weet je nooit zeker of dat van die olie komt.
  Onderhuids, de tweede sensatie, voelde (en voelt) stijf, alsof mijn knie heel strak is ingetapet. Daaronder, het derde gevoel, is belangrijk. Bij bepaalde bewegingen, vooral het strekken van mijn been, en nu als ik het been gebogen belast door bijvoorbeeld een opstapje te nemen, doet het gewricht zelf pijn, alsof je op een blauwe plek drukt. De onderste vierde laag pijn voelde als een soort diepe bastoon van vermoeidheid in mijn bovenbeen. Dat is ook logisch, want zo”n been heeft te lijden van vallen en een operatie en ongebruikelijke bewegingen. Soms heb ik daar nog een beetje last van. Door al die pijntjes en niet te vergeten de forse zwelling in het begin, is het vooral de eerste weken soms moeilijk in bed je draai te vinden als je gaat slapen.
  De eerste dagen leerde ik met krukken lopen (zonder er echt op te hoeven steunen gelukkig). Tot mijn verrassing zijn krukken ook onhandig. Je hebt als het ware twee benen meer om over te struikelen en je ontdekt hoe scheef en oneffen de stoep vaak is.
  Na tien dagen ging ik terug naar de chirurg om de hechtingen te laten verwijderen en het vervolg te bespreken. Na drie weken zou ik met een fysiotherapeut aan de slag moeten. Tot die tijd moest ik vooral rustig aan doen, want de wondgenezing duurt een week of vijf. Wel gewoon belasten en doen wat je denkt dat je kunt.
  Via het fitness center waar ik regelmatig kom heb ik toen direct een fysiotherapeut benaderd, want het is handig als zo iemand weet, wie hij gaat behandelen en misschien had hij ook tips. Ik geef ze hier alleen door om te informeren over hoe het mij is vergaan. Het waren tips voor mij persoonlijk en geen adviezen voor anderen. Ik ben niemands fysiotherapeut en elke lezer moet bij zijn eigen adviseur te rade gaan.
  Tip 1 was: ga af om de paar uur op een tafel zitten en laat je been ontspannen bungelen, ook met je goeie been over het stijve om, voorzichtig, ietsje door te drukken. Daarmee maak je geleidelijk de hoek waarin je je knie kunt buigen groter. Maar niets forceren. Vlak na het ongeluk haalde ik 45 graden en na twee weken kwam al tot 90.
  Daarnaast – tip 2 – doe wat rustige strekoefeningen. Dat was (en is nog steeds) vrij pijnlijk, maar je merkt wel dat de gewrichtspijn telkens minder wordt na een minuut of wat.
  Verder waren mijn knie en mijn onderbeen nog steeds dik en vaak warm. De dikte, veroorzaakt door een gebrekkige vochthuishouding, is nu wel zo”n beetje weg, maar de warmte, het gevolg van het genezings- en aanpassingsproces, is nog steeds merkbaar, bijvoorbeeld na een eind lopen.
  In de weken voor het eerste echte bezoek aan de fysiotherapeut (drie weken na de operatie) merkte ik dat de brace in de weg begon te zitten. Thuis gebruikte ik hem al niet meer. Na dat eerste bezoek heb ik hem in een hoek gezet. Na het tweede bezoek heb ik ook de ene kruk die ik nog gebruikte vervangen door een wandelstok. Ook één zo”n kruk gaat onhandig voelen als je in de tram stapt of gewoon loopt. Je hebt als het ware een lange arm die steeds overal tegenaan stoot. Intussen werd mijn knie merkbaar soepeler. Dat is gedeeltelijk een frustrerende gewaarwording, want je knie blijft langzaam in het op gang komen. Sta je een poos stil, dan voelt hij weer stijver, maar daar kun je weer wel doorheen. Als je s”morgens opstaat denk je: heee, hij is een stuk beter, maar binnen tien stappen voelt het alsof iemand bij wijze van spreken een emmer stijfsel in je knie giet. Alles gaat elke dag beter, maar het gaat heel langzaam.
  Vijf weken na de operatie een prettige verrassing bij de fysiotherapeut: ik kon 120 graden buigen en voor het eerst weer fietsen op een hometrainer (zonder tegenkracht) Dat is een geweldig moment, want dan kun je gericht gaan oefenen. Dus dat ging ik vanaf toen trouw doen: elke dag 20 minuten fietsen op een droogfiets. Je merkt dan dat een fiets ideaal is omdat je met je goeie been je slechte kunt helpen, heel precies gedoseerd. Af en toe kun je je knie een beetje pesten om hem weer te leren hoe het moet. Dat ging steeds lekkerder en na zeven weken kon ik weer op mijn (ondanks de smak nauwelijks beschadigde) fiets rijden, rustig, niet in druk stadsverkeer. Dat was een bevrijding. Op een fiets heuvelafwaarts is een genot, vergeleken met te voet met een stijve knie. Sinds een paar dagen rijd ik ook weer auto. Een lange rit kan nog niet, want dan zit je gedwongen in een bepaalde houding. Bewegen is belangrijk voor de genezing.
  Traplopen kan ik nu nog niet gewoon met de ene voet voorbij de andere. De soepelheid is redelijk terug, maar nu moet ik via oefenen kracht gaan opbouwen, vooral in de vierhoofdige dijbeenspier (quadriceps) van mijn getroffen been. Die is door onderbelasting aanmerkelijk schrieler dan die aan de andere kant. Het stijve gevoel is ook nog niet weg. Het kan wel een half jaar duren voor het weer gewoon begint te voelen, zo is mij verteld. De onderdelen van het gewricht moet weer lekker langs elkaar leren glijden en letterlijk in de juiste vorm groeien (bot kan vervormen doordat botcellen aan een kant kunnen oplossen en elders juist aangroeien). Dat gaat niet vanzelf. Je moet eraan werken. Een gebroken knieschijf is geen verkoudheid die na een dag of wat over is. Je moet goed oefenen, zonder al te fanatiek te zijn. Als je teveel doet krijg je meer last. Mijn eigen grens is: een klein beetje oefenpijn is OK. Je mag wat pijn voelen, maar hou het beschaafd. Soms ga je toch te ver en heb je meer last. Dat is niet erg. Je leert je grens daardoor kennen.

  #650

  redactieorthopedie1

  dank voor uw bericht. Het is inderdaad zo dat niet elke revalidatie hetzelfde gaat, omdat ook niet elk letsel hetzelfde is geweest.

  #1160

  Peter Ritskes

  Goed stuk! Ik zit nu in dezelfde situatie en ben erg benieuwd naar de irritatie die het draad op de knieschijf met zich meebrengt. Wat is jouw ervaring?

  #1162

  Meestal zal de draad bij irritatie worden verwijderd. Er zit natuurlijk maar heel weinig huid boven de knieschijf, zodat de cerclagedraad al snel irriteert. Ook de pennetjes kunnen wat uit gaan steken. Verwijderen kan als de genezing goed verloopt op de foto.

  #1569

  Justin

  Mijn knieschijf is in zo’n 12 stukjes (of meer) verbrijzeld. De chirurg had ‘gelukkig’ nog niet zo’n operatie hoeven doen.
  Binnen een week kon ik weer lopen met de brace om. De eerste keer CPM zat ik op 55 graden, thuis zit ik nu op zo’n 90 met actief trainen.
  Het is nu 12 dagen geleden. Dit is het enige stuk op internet waar ik ongeveer het zelfde lees als wat ik heb.

  Het is ook al een tijdje geleden dat dit gepost is, hoe gaat het nu met je knie? Wil graag weten wat mij ongeveer (misschien) te verwachten staat.

  Ik ben 18 jaar en de chirurg was redelijk positief.

  #1571

  Goed te lezen dat jullie enthousiast zijn over jullie vorderingen.
  Er is een speciaal deel van deze site waar lotgenoten met elkaar ervaringen ed kunnen uitwisselen.
  Dit deel van de site is specifiek voor vragen aan de redactie.

  #1949

  Anitra Bakker

  Ook ik zit nu in die situatie. Ik ben een vrouw van 66 werk 6 dagen in de week en loop erg veel…..normaal gesproken.Na een stomme val in de tuin bleek mijn knieschijf gebroken.Dezelfde dag ben ik geopereerd en de dag daarna naar huis met krukken.Ik heb eigenlijk geen pijn gehad tot mijn grote geluk. Maar ik mag mijn been niet buigen dus mijn knie kan ik niet gebruiken.Inmiddels werk ik weer de hele week in mijn atelier en moet nog 4 weken mijn braece omhouden.
  Waarom mag de 1 wel al beginnen met oefeningen om de knie te buigen en de ander niet, ik loop wel de hele dag afwisselend rust in de rolstoel waar mijn been languit kan liggen

  #1959

  dat is geheel afhankelijk van het type breuk, de sterkte van de constructie etc

  #2455

  Mette

  Goed verslag, fijn om eens wat te horen over de ervaring van een ander.
  Zijn er ook mensen die NIET zijn geopereerd maar in een brace zijn gezet?
  Ik heb mijn knieschijf 6 weken geleden gebroken in Tadzjikistan. Pas na 1,5 week een diagnose gekregen en tien zsm terug naar Nederland waar ik een operatie verwachtte.
  Tot mijn verbazing is dat niet gebeurd en ben ik in een brace gezet. Eerste 30 graden buigen mogelijk, na 4 weken 60 graden, hopelijk na controle volgende week weer meer.
  Mijn knie is nog erg dik, warm, stijf en instabiel.
  In principe moet ik 31 juli weer aan de slag (ben zzp-er) maar ik betwijfel of dat haalbaar is. Ik moet dan 45 minuten auto kunnen rijden, wat nu volledig kansloos is en daarnaast een heke dag kunnen staan/zitten met been omlaag.
  Iemand hier ervaring mee?
  Ik begrijp dat ieders herstel anders is, maar hoor graag ervaringen van niet- geopereerde patella fracturen!
  Bvd!

  #2459

  dit deel van de site is bedoeld om één op één vragen te kunnen stellen aan een specialist. Om met elkaar te kunnen chatten is er het lotgenoten-forum.

  #2577

  Henriette C.Tellegen

  Kan een Zuggurtung in mijn knieschijf poliklinisch verwijdert worden? Ik ben tachtig jaar en wil liever geen narcose of ruggenprik. Ik heb veel last van het ijzerwerk in mijn knie.. Het liefst wil ik ’s morgens komen en ’s middags wee r naar huis. Kan dit?

  #2583

  overleg dit met de anesthesioloog. Zij kunnen vaak met lokale verdovingen een heleboel bereiken.

  #2651

  Niki Koegler

  Afgelopen dinsdag ben ik (vrouw van 60 jaar), na zes weken, uit een brace gekomen na een knieschijfbreukje, foto was gemaakt en herstel geconstateerd.
  Ik heb al veel gelopen en een keer fysio (losmaken spieren) gehad. Ik had zonder de brace geen pijn bij lopen, alleen bij verder buigen en trap af lopen (gaat niet). Gisteren ben ik onnadenkend wat verder door de knieën gezakt, deed pijn en voelde een knakje. Sindsdien weer lokaal wat scherpere pijn. Kan een niet geopereerde, geheelde knieschijf door (te vroeg, te ver) door de knieën te zakken weer breken?

  #2656

  Dat kan zeker. 6 weken is wel erg vroeg om de knieschijf per ongeluk maximaal te belasten. Als u het niet vertrouwd een nieuwe foto.

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)

Het forum ‘Vraag het de expert’ is gesloten voor nieuwe onderwerpen en reacties.